Recension Pittstim

Pittstim av Inti Chavez Perez & Zanyar Adami innehåller 15 berättelser om att vara kille. Den handlar bl.a. om skogsporr (pornografisk lämning i dike eller skogsglänta nära glest trafikerad motorled), pissbomber, bulimi, otrohet, bögfobi och kärlek. En av berättelserna är skriven av Kalle Berggren, som är en f.d. sportkille, född 1980 som läser genusvetenskap. Han spelar numera innebandy med rosa boll och vältrar sig i feministiska, antirasistiska och queera teorier och här kommer ett utdrag från hans historia:

"Man måste lära sig att tränas i manligheten, att utveckla en aggresiv sexualitet mot tjejer och samtidigt att inte lyssna på dem. Det första minnet jag har av det är från mellanstadiet."

"I högstadiet fortsatte träningen i att bli man, att skratta åt tjejer och att inte ta dem på allvar, och att utveckla en sexuell aggressitivitet mot tjejer."

"På gymnasiet var jag med och startade och drev en skoltidning. Det dröjde inte länge innan vi killar såg till att fatta de avgörande besluten vid tillfällen då tjejerna inte var med. Vi skrev också merparten av de seriösare texterna medan tjejerna mest fick stå för det som vi såg som lättsam utfyllnad."

Det är en bok som kan få mig som tjej att känna upprördhet och hopplöshet om att män och kvinnor någonsin ska bli jämställt samspelta, men samtidigt vet jag att alla män inte är så hemska, som man kan få för sig efter att ha läst boken och man får också förståelse att män inte har det så lätt att växa upp heller med alla påtryckningar från alla håll och kanter,



http://www.bokus.com/b/9789146218876.html?pt=search_result

Nog om den boken. Nästa bok att läsa är en som jag har fått låna av en manlig arbetskamrat och den heter Med uppenbar känsla för stil - ett reportage om manlighet av Stephan Mendel-Erik.

http://www.bokus.com/b/9789173891745.html?pt=search_result


Kommentarer
Postat av: Annika

Intressant!

Får läsa den någon gång framöver.

2008-10-15 @ 10:10:06
URL: http://litterernt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0